Ridderkerk

Een mooie wandeling door het perenlaantje.

IMG_5522

Zaterdagmorgen was het vroeg dag want we wilde en gaan lopen en met Ruud de tuin opruimen bij Danielle en Rob. Dus om 7.30 uur zaten we al in de auto op weg naar Ridderkerk. We konden kiezen uit 10, 20 en nog meer dus we gingen voor de 10 km want 20 was te veel en een 15 was er niet. Eigenlijk liepen we niet in Ridderkerk maar in
H.I Ambacht en je raad het nooit we kwamen langs Lex en Corry dus daar even naar binnen natuurlijk. Ook kwamen we langs ons gezellige en lekkere eettentje gelopen waar we elk jaar gezellig gaan lunchen. Dan was er natuurlijk het bewuste perenlaantje.
Het Perenlaantje ligt tussen de Vrouwgelenweg en de Veersedijk. Over een lengte van bijna 550 meter, vormen ruim 1100 perenbomen er een boog over het graspad. De perenberceau, zoals de overkoepelende boogvorm officieel heet, is de langste in Nederland. In en rond mei staan de bomen er in bloei, wat het laantje een prachtig aanzicht geeft.
historie
De perenberceau is in 1922 aangelegd door fruitteler Speelman. Tot 1948 liep een smalspoor door het midden van de berceau. Uit beeldonderzoek blijkt dat destijds rond de stammen aardbeien groeiden. Vanaf de jaren ’70 raakte de berceau in verval. Eind vorige eeuw waren er plannen om bij het Perenlaantje een golfterrein aan te leggen. Tuinders in de omgeving waren het daar niet mee eens en in het jaar 2000 kocht de gemeente het grootste deel van het Perenlaantje en de omliggende gronden om er een deel van De Volgerlanden te bouwen. Tussen 2006 en 2009 zijn 140 verroeste bogen vervangen door bogen van gegalvaniseerd ijzer en de oorspronkelijke betonnen voeten vervangen door ijzeren pinnen. De boomwortels hebben hierdoor meer ruimte. 325 dode bomen hebben plaats gemaakt voor jonge bomen van oude rassen, zoals de conference, de Triomphe de Vienne en Bonne Louise d’Avranches.
Het was een prachtige tocht en heel afwisselend.

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.