Noorwegen

Mooie wandelingen vandaag

Danielle schreef donderdag 11 augustus:

Klaar voor een nieuwe dag! Het ontbijt is op, Rex is uitgelaten, tanden zijn gepoetst. Wij gaan vandaag een stukje rijden langs de Peer Gyantstreek en ook daar wandelen. Het is daar rond de 20 graden in plaats van de 30 graden op de camping. Lykkomtjønnet in het Gudbrandsdal ligt tussen Tretten en Vinstra een prachtig natuurgebied dat bekend is geworden als de Peer Gynt streek. Door dit gebied loopt de ongeveer 60 km lange Peer Gynt Vegen, één van de bekendste bergwegen in Noorwegen. Het landschap hier is uniek: tussen de rotsige, schaars begroeide heuvels schitteren talloze beekjes, vennen en meren. Je vindt hier kruipwilgen, dwergberkjes en kromme coniferen en veel bosbessen- en vossenbessenstruiken. De legende Deze Peer Gynt Vegen (en ook deze streek) is genoemd naar de legendarische Peer Gynt. Gynt groeide in de 17e of 18e eeuw op in een boerenhoeve in de buurt van Vinstra. In de zomer is de hoeve te bezichtigen. De opzienbarende avonturen van Peer Gynt leven nog steeds voort in de Noorse volksverhalen, in een toneelstuk van Hendrik Ibsen en de bijbehorende muziek van Edvard Grieg. Toegankelijkheid bergweg De Peer Gynt Vegen is alleen open in het zomerseizoen, normaal gesproken vanaf begin juni. De weg is geopend tot in de herfst, wanneer de eerste sneeuw valt. We zijn gestopt bij Lykkomtjønnet om een rondje rondom een meer te lopen.


Na weer een stukje te hebben gereden en wat uitgerust te zijn was het tijd voor een flinke maar korte hike naar de top van een berg. Dat het daar windkracht 30 was hadden we even niet op gerekend, maar ook dit hebben we overleefd. 


Onderweg terug naar de camping nog even gestopt bij de kerk van Svatsum.

Print Friendly, PDF & Email
This entry was posted in Nieuws. Bookmark the permalink.

Comments are closed.