Dongen

Hubkes.

IMG_2844Vrijdag was het weer zover er moesten Hubkes worden gegeten. In Dongen bij de bakker heb je twee verschillende met en zonder krenten. Ook wij hebben ze natuurlijk weer gegeten want je kunt beter verkomen dan genezen. Wat betekent het:
Hubertusbrood (in West-Brabants dialect: hubke) is de naam voor brood dat op Hubertusdag door een priester van de Rooms-katholieke Kerk gewijd werd. Het eten ervan is een traditioneel religieus gebruik in het westelijk deel van Noord-Brabant en een deel van België. Het brood wordt gewijd in naam van Sint-Hubertus en gegeten op diens feestdag, 3 november. Vroeger namen de kerkgangers ook wel zelf een broodje mee om het te laten wijden. Het moest, na de wijding, droog worden opgegeten alvorens men iets anders mocht eten. De -al dan niet gewijde- hubertus broodjes die tegenwoordig in sommige bakkerijen en supermarkten te koop worden aangeboden, bestaan uit een soort kadetje waarin anijs is verwerkt. Volgens het bijgeloof zou dit brood, na nuttiging ervan, bescherming bieden tegen hondsdolheid.

 

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.