Italië

Vulkaan Vesuvius 🌋

Desiree schreef op zondag 28 augustus:

Vanmorgen had ik pannenkoeken 🥞 bij het ontbijt! 🥳 Gelukkig voldoende brandstof opgedaan want we hadden een flink drukke dag voor de boeg. Nadat ook de auto brandstof ⛽️ had kon de reis naar de Vesuvius vulkaan beginnen. Gister was het een beetje lastig en chaotisch waar we welke tickets moesten kopen, dus op hoop van zegen. 🙏🏼 Om circa 11:10 uur na 300 haarspeldbochten en een bijna kotsbui 🤢 aangekomen bij de hoogste parking voor publiek. Hier was ons eerste ticket nodig en …. 🥁 gelukt! De auto geparkeerd en met een heel net, schoon, nieuw, tof busje nog 2,5 km verder naar boven gereden. Bij de entree van de vulkaan kregen we de tweede ticket controle 🎫 … ook gelukt! Dé klim kon beginnen. De Vesuvius: Er zijn verschillende soorten vulkanen 🌋 . De Vesuvius is een stratovulkaan. Dit betekent dat het een hoge kegelvormige vulkaan is. De hellingen van stratovulkanen zijn vaak steil en de uitbarstingen zijn explosief 🧨 . Een stratovulkaan is uit verschillende lagen opgebouwd. Van onder andere oud gestold lava, as en tefra. Je vindt de vulkaan ten zuid-oosten van de stad Napels in Italië 🇮🇹. De vulkaan heeft een hoogte van 1281 meter 🔝. Het is de op een na grootste vulkaan van Italië. En heeft een doorsnede van ongeveer 8 kilometer. De krater heeft een diameter van 450 meter en is 300 meter diep ⬇️. De uitbarsting die er voor zorgde dat de Vesuvius ontstond was de uitbarsting van 79 na Christus. Daarvoor bestond de naam Vesuvius nog niet en was het Mount Somma 🏔 . Een ruim 3000 meter hoge vulkaan. Deze zeer krachtige vulkaan kwam in dat jaar tot uitbarsting. Dit is de uitbarsting die de Romeinse steden Pompeii en Herculaneum verwoest heeft 🏛. Tijdens deze uitbarsting ontstond de Vesuvius uit Mount Somma. De uitbarsting wordt ook wel het ‘Somma-Vesuvius complex’ genoemd. De laatste uitbarsting was in maart 1944. Sindsdien is de vulkaan rustig 😴. Een nieuwe uitbarsting van de vulkaan zou een ramp zijn, omdat het gebied rondom de Vesuvius heel dicht bevolkt is. Na een steile klim over vulkanisch gesteente 🪨 en zand kwamen we na circa 2 km aan bij de krater; bizar! Echt gaaf, terwijl er eigenlijk niets te zien is, behalve het geweldige uitzicht (soms even wachten tot de wolken ☁️ gepasseerd zijn) en het “gat”, de krater van de vulkaan. Hier heb ik een vulkanische steen gepakt en stiekem meegenomen! 🤫 Na een glijdende en soms spannende afdaling genoten van een Cornetto 🍦 terwijl we op de bus naar beneden aan het wachten waren. Bij de auto aangekomen waren we klaar voor stop 2 van vandaag: Pompeï.

City Walk Pompeï

Na ongeveer 10 km met de auto kwamen we aan bij de ruïnes van Popeï, eerst een heerlijke pizza 🍕 gegeten om vervolgens te gaan ontdekken of ons derde ticket ook gelukt was; jazeker 🥳. Pompeï was een Antiek Romeinse 🏛 provinciestad met ongeveer 20.000 inwoners die bestond van de 7e eeuw voor Christus tot in de eerste eeuw na Christus. Osken, Samnieten, Grieken, Etrusken en Romeinen lieten er allemaal hun sporen achter. Pompeï, dat in 62 n.Chr. al door een aardbeving was getroffen, werd in 79 bedekt door as als gevolg van de uitbarsting van de Vesuvius 🌋 . Het is daardoor een van de best bewaarde Romeinse steden geworden. Het is bijzonder om door de Romeinse weggetjes te struinen, een kijkje nemen in een badhuis 🛁 , bar of villa en de schilderingen 👩🏼‍🎨 te zien die mensen toen hebben gemaakt. Er wordt vaak gezegd (en dat dacht ik ook) dat Pompeï een stad ‘frozen in time’ 🥶 is, oftewel: de uitbarsting van de Vesuvius heeft de tijd in Pompeï stilgezet, waardoor wij nu nog precies kunnen zien hoe het in die tijd geweest is… Maar dat is niet helemaal waar! Al dagen (of misschien zelfs al weken 🗓 ) voor de uitbarsting werd de stad geteisterd door aardbevingen, waardoor het grootste deel van de bevolking was gevlucht. Wat we nu dus nog kunnen zien is een grotendeels verlaten stad en de mensen waarvan we de lichamen in Pompeï hebben aangetroffen, waren de mensen die niet wilden of niet konden vluchten.

Zoals een zwangere vrouw 🤰🏼 maar misschien ook mensen die hun bezittingen in de stad niet achter wilden laten… of misschien dachten ze dat het allemaal wel mee zou vallen? Wat in ieder geval zeker is, is dat de mensen uit Pompeï niet konden weten dat de aardbevingen voorbodes waren van een vulkaanuitbarsting 🌋 , aangezien de Vesuvius al zo lang niet was uitgebarsten dat de meeste mensen waarschijnlijk niet eens wisten dat het een vulkaan was! Ik dacht altijd dat er uit de Vesuvius een enorme, trage golf van lava stroomde en dat Pompeï daar langzaam maar zeker helemaal door verzwolgen werd. Maar ook dat is niet juist! Dat was namelijk niet het lot van Pompeï, maar van een ander stadje dat direct aan de voet van de Vesuvius ligt: Herculaneum. Bij Pompeï, dat verder van de Vesuvius af ligt, is het anders gegaan: het werd bedekt door een regen 🌧 van as en stenen 🪨 die uit de vulkaan omhoog werd gespuugd. De mensen die in Pompeï achter waren gebleven, zijn dus ook niet ingehaald en bedolven door de lava. Sommigen zijn dodelijk geraakt door het vallende puin, maar de meesten zijn het slachtoffer geworden van een ‘pyroclastische stroom’, een gloeiendhete gaswolk met een temperatuur die opliep tot 300 ºC 🥵. Vandaar dat hun lichamen vaak in een houding gevonden zijn die er verkrampt uitziet: niet door pijn 🤕, maar door het effect van de hitte op het lichaam.

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.