Egypte

Valse start 🙈

Desiree schreef zondag 28 mei:
Na een korte nacht (maar wel lekker geslapen) ging om 08:00 uur de wekker. Gedoucht, aangekleed en toen op weg naar de ontbijtzaal 🍳. We kregen gezellig een tafeltje voor twee, maar na een rondje bij het buffet te hebben gelopen was ons tafelgezelschap uitgebreid 🤨. Ons werd medegedeeld dat de rest van de reis dit onze tafel was en dat wij die alle maaltijden 🍽️ op alle dagen moesten delen met dat andere stel. Hele lieve mensen hoor, dus daar ging het niet om, maar deze meid houdt daar gewoonweg niet van. Op een rustige manier geprobeerd uit te leggen dat ik dat niet wenselijk vond, maar (door gebrek aan slaap, het feit dat we al 2 keer ruzie hadden gehad en ik al meer zaken als onprettig had ervaren) ging ik sneller van 0 naar 100 dan een elektrische Porsche 🏎️ en kon heel de ontbijtzaal meegenieten. Eindstand meneer de manager heeft een super mooi tafeltje voor twee geregeld 🥰. Andere mensen jaloers en geïrriteerd, maar ik kan tenminste lekker met vees roddelen en privé gesprekken voeren 😎. Om 10:00 uur kregen we een hele lange uitleg over het progamma, de excursies en de kosten 💲. We hebben een mooi vol programma wat om 15:00 uur van start gaat met een bezoek aan de tempel van Karnak 🏛️, de tempel van Luxor en een papyrus winkel. Later meer!! 👋🏼

Karnak tempel; excursie 1

Excursie 1 Karnak (الكرنك) is een tempelcomplex aan de oostoever van de rivier de Nijl ten noorden van Luxor. Het complex is mogelijk het grootste religieuze bouwwerk ter wereld 🌍 en de meest bezochte archeologische plaats in Egypte, na de Piramiden van Gizeh. In Karnak kunnen vier delen worden onderscheiden, elk gewijd aan een andere god. Slechts één is toegankelijk voor het publiek: het deel dat gewijd is aan Amon-Re, en daar waren wij! 🤓 De Tempel 🏛️ van Amon beslaat een oppervlakte van 123 ha en bestaat uit talrijke bijkapellen, pylonen en hoven. De tempel heeft een oriëntatie naar het oosten en behoorde dus tot het complex van Karnak. Dit complex was opgericht voor de triade van Thebe waarvan Amon de belangrijkste god was. 👑 Als een oude Egyptische tempel begon de bouw in het Middenrijk en ging door tot de Ptolemeïsche tijd. Bijna alle heersers van het oude Egypte hebben hun sporen achtergelaten. Het is ongeveer dertig farao’s die hebben bijgedragen aan de gebouwen. Een aantal leuke weetjes/verhalen samengevat. – Amon-Ra had 53 vrouwen en 110 kinderen – Amon-Ra wordt op 3 manieren uitgebeeld; als ram 🐏 als mens en als scarabee (kever) 🪲 – Amon-Min was een veldheer, opperbevelhebber van de legers van Amon-Ra. Hij verloor 1 arm waardoor hij niet meer in het leger hoefde te blijven. Hem werd opgedragen om boeken 📕 te gaan schrijven ✍️. Toen ze naar een paar jaar terug kwamen bij zijn dorp was er geen enkel boek geschreven, maar had hij een -onbekend- aantal kinderen op de wereld gezet. Vanaf dat moment werd hij God van de vruchtbaarheid genoemd en wordt hij overal naakt afgebeeld met een grote piemel 😂 (je ziet hem ook op een van de pilaren op onze foto’s). P.S. Het is hier 40+ graden 🥵 (onze gids: “het is nu een goede tijd voor deze excursies, want het is nog niet zo warm.”……, sure 🫣)

Sekhmet Papyrus

Excursie 2 Na het bezoek aan de tempel zijn we in de bus 🚌 bijgekomen van de warmte. De tweede stop van vandaag is bij een papyrus winkel 🏬 . Papyrus, het eerste papier 📄 De oude Egyptenaren gebruikten een materiaal dat papyrus heet om hun hiërogliefen op te schrijven. Dit materiaal werd gemaakt door de dunne stammen van de papyrusplant 🌱 overlappend naast elkaar te leggen en samen te drukken. Na een introductie en demonstratie nog even rond gelopen en toen gingen we weer op pad naar de derde en laatste excursie van vandaag: tempel van Luxor 🏛️.

Excursie 3; Luxor tempel

Derde en laatste excursie; Luxor Tempel (معبد الأقصر) De Luxortempel is een van de belangrijkste tempels uit het Oude Egypte en staat in Luxor, het vroegere Thebe. De tempel was opgedragen aan de triade van Thebe: Amon, Moet en Chonsoe. De tempel is ongeveer 242 meter lang en is daarmee een van de grootste van Egypte. Bijzonder is ook dat in deze tempel overblijfselen van drie soorten geloofsovertuiging terug te vinden zijn. Naast de Egyptische godenverering, vind je hier tekeningen van christelijke veroveraars, maar ook een moskee. Deze moskee heet Abu al-Haggag en werd bovenop de oude tempel gebouwd. En moest bij de restauratie in tact blijven. De tempel was ooit verbonden met Karnak via een ongekende lange rij sfinxen. Meer dan 600 sfinxen aan beide kanten volgende een pad van 3 km van de ene naar de andere tempel. De Tempel van Luxor is lange tijd verborgen in het zand geweest. Bovenop werden straten en huizen op het monument gebouwd. En in de 13e eeuw ook de Sufi Shaykh Yusuf Abu al-Haggag-moskee. Toen de tempel boven water kwam werd de moskee gespaard. Waardoor je nu twee bouwstijlen op elkaar kunt zien. Dit was hem voor vandaag! Tot morgen 👋🏼 😴

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.