Drenthe

Kampterrein Westerbork

Danielle schreef op maandag 29 mei:

Midden in Drenthe ligt een plek met een geschiedenis. Hier worden de levens van meer dan honderdduizend Nederlandse Joden, Sinti en Roma in herinnering gehouden. Kamp Westerbork is het verhaal van de moord op één mens, en dat 102.000 keer. Op het kampterrein zijn de sporen van het voormalig kamp nog zichtbaar. Tussen 1942 en 1945 zijn door de Duitse bezetter 107.000 joodse Nederlanders en vluchtelingen weggevoerd. Hiervoor gebruikte de nazi’s kamp Westerbork. Dit kamp was in 1939 als centraal vluchtelingenkamp voor Duitse joden gebouwd. In 1942 werd het een ‘Durchgangslager’. De laatste verblijfsplaats voor in Nederland levende joden. Ook zigeuners en verzet strijderswerden vanuit hier naar vernietigingskampen als Auschwitz en Sobibar gedoporteerd. Door hoop maar vooral door angst werd het leven in kamp Westerbork bepaald. Bijna iedere week vertrok op dinsdag de trein. Goederenwagons met een vastgelegd aantal slachtoffers. Drieënnegentig maal vertrok een transport. Slechts 5.000 gedeporteerde overleefden de oorlog. Op deze historische plek worden de levens van meer dan 100.000 Joodse Nederlands in herinneringen gehouden. De spoorlijn met de omgebogen rails symboliseert de verschrikkelijke vernietiging.

Lunch

Tijd voor een heerlijke lunch in het zonnetje in Borger. Rob ging voor de buffeltjes wafel met slagroom, ijs en aardbeien. En ikzelf voor de kroketten. We gaan nu een stukje van de “Hunebed Highway” rijden.

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.