Drenthe

Na de lunch schreef Danielle verder:

Hunebed D27

Dit hunebed is een van de pronkstukken van Drenthe. Het is het allergrootste hunebed van Nederland met een lengte van 22,5 meter. Naast dit hunebed is het Hunebedcentrum te vinden waar je veel leuke en interessante informatie over de hunebedden in Drenthe kunt vinden en in het speciaal natuurlijk hunebed D27.

Hunebed Highway N34

Roadtrip langs de hunebedden van Drenthe. Nederland telt meer dan 50 hunebedden. De meeste daarvan liggen langs de N34 in Drenthe. Deze provinciale weg wordt daarom ook wel de “Hunebed Highway” genoemd. Deze 60 kilometer lange route loopt dwars door Drenthe tussen Zuidlaren en Coevorden. Leuk om deze prehistorische plekken te bezoeken. Maar pas op voor hunebedden-moeheid! Hunebedden zijn genummerd van noord naar zuid. Maar liefst 47 van de 52 hunebedden in Drenthe liggen rond de N34. Deze provinciale weg loopt via Zuidlaren, Gieten, Borger, Emmen naar Coevorden (en verder naar Ommen). Hunebed D1 bij Steenbergen is het meest noordelijke hunebed van Drenthe. Hunebedden behoren tot de oudste overblijfselen van menselijke bewoning in ons land. Ze zijn meer dan 5000 jaar oud en je vindt ze op verscheidene plekken, met name in Drenthe. Hunebedden zijn eigenlijk grafheuvels waarin meerdere mensen werden begraven, maar het is niet duidelijk wie het voorrecht had om in zo’n hunebed begraven te worden. De enorme keien die gebruikt zijn om de hunebedden te bouwen, zijn afkomstig uit Zweden en Finland. Zo’n 150.000 jaar geleden waren delen van Europa bedekt door sneeuw en ijs. Gedurende deze ijstijd, zijn de stenen door enorme gletsers geleidelijk vanuit Scandinavië naar ons land geschoven. Door veranderingen in het klimaat smolt het ijs en bleven de enorme keien in de bodem van Drenthe achter.

Hunebed D32

Wanneer je gaat zoeken naar dit hunebed kom je eerst langs een boerderij. Hier staat op een bord aangegeven waar je het hunebed kunt vinden. Als je het zandpad volgt kom je terecht op een perceel met wat bomen waar het oude hunebed ligt. Je moet wel over een zandpad rijden om bij het hunebed te komen.

Hunebed D42

Dit is een van de grotere hunebedden in Drenthe, maar wel minder bekend. Er staat een enorme boom midden in het hunebed wat een frappant beeld geeft. Het totaal plaatje maakt het dan ook wel een bezoekje waard. Het is op de Emmeres alleen te voet of op de fiets bereikbar via een 500 meter lang bospad.

Café Restaurant Keernpunt

Terug op de camping even een drankje gedaan en daarna naar het centrum van Diever gelopen. Daar hebben we gegeten bij Keernpunt, lekkere soep en daarna een heerlijk stoofpotje en schnitzel. Erg relaxt was het niet de gehele tijd want zo nu en dan kwam er een kat voorbij gelopen, en daar was Rex zeker niet van gediend. Nu terug op de camping om ons voor te bereiden op de nachtwandeling, spannend!

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.