Egypte

Excursie 4; Vallei der Koningen

Desiree schreef op maandag 29 mei:

Goedemorgen! Het wekkertje ging alweer om 5:45 uur 🥱. Na een goed ontbijt vetrokken we naar de bus voor de eerste excursie: De Vallei der Koningen. De Vallei der Koningen 👑 (وادي الملوك) in Opper-Egypte nabij de historische stad Thebe (nu: Luxor) is de collectieve begraafplaats van farao’s uit het Nieuwe Rijk. Sinds 1979 staat de Vallei der Koningen op de Werelderfgoedlijst 🌍. Iedere Farao liet 2 tempels bouwen; eentje aan de oost kant van de Nijl en de andere aan de west kant van de Nijl. Namelijk eentje voor het leven; waar de zon ☀️ opkomt (oost). En eentje voor de dood (dodenrijk); waar de zon onder gaat 🌅 (west). Deze vallei ligt in het westen. De tombes van de vallei zijn, ondanks het feit dat zij in verschillende tijden zijn gebouwd, meestal gemaakt volgens een vast patroon. Eerst een schacht gegraven, die naar een schatkamer 💎 leidde waar verschillende objecten zoals juwelen, meubilair 🪑 en rijtuigen stonden, die de dode nodig zou kunnen hebben in het hiernamaals of onderweg naar het hiernamaals.. Hierna werd in een centrale ruimte de sarcofaag gezet, waarin de dode was bijgezet 💀 . Momenteel zijn er 60 tombes geïdentificeerd (64 tombes gevonden) en een groot deel daarvan is ook daadwerkelijk te bezoeken. Er zijn steeds 10 tombes opengesteld voor het publiek. Na een periode van zes jaar worden deze gesloten, en worden er 10 andere tombes opengesteld. Het bekendste graf is dat van Toetanchamon, ontdekt door Howard Carter. Sommige graven werden al in de oudheid geplunderd en lagen in de rest van de geschiedenis open voor het publiek. De keuze om de graven van de farao’s op deze desolate plek te herbergen is geboren uit de pure noodzaak om de graven te kunnen beschermen tegen grafrovers. De graven op zich zijn gemakkelijk te verbergen in deze vallei. Vervolgens gingen we weer naar de bus 🚌 en

richting de tweede excursie van vandaag: een dorpje met handarbeiders waar je handgemaakte souvenirs inclusief echtheid certificaat kunt kopen. Daar aangekomen kregen we een hele show. Ze vroegen aan Vees hoeveel ik had gekost uitgedrukt in kamelen? 🐫. En toen of hij mij wilde verkopen 💰. Gelukkig geen deal gemaakt (ik moet hier van hem schrijven dat hij wel twijfelde 😜) en konden we in het souvenirs winkeltje los gaan. Ik kan niet te veel vertellen want dat is een verrassing 🎁. De deal verliep overigens niet geheel vlekkeloos en we begonnen met een eerste prijskaartje van €400 gevolgd door 50% discount… wat nog steeds niet in de buurt kwam van wat wij wilden betalen. Uiteindelijk waren we de laatste in het winkeltje en zat de rest al in de bus 🚌 😂. Blij dat ik Vees bij had, want al dat handelen en afdingen is zo niet aan mij besteed. Op naar activiteit 3; de tempel van Hatsjepsoet 👩🏼 (Hatshepsut)

Excursie 6; Hatsjepsoet 👸🏽

Excursie 6; Hatsjepsoet (onze gids zei “hot chicken soup”) Hatsjepoet (/hætˈʃɛpsʊt/; ook Hatchepsut; “Voorste der Edele Dames 👩🏼”; of archaïsch Hatasu (ca. 1507-1458 vC) was de vijfde farao van de achttiende dynastie van Egypte, die regeerde van ca. 1478 of 1479 vC tot haar dood in 1458 vC. Hatsjepsoet was, net als andere farao’s, het kind van een koning 👑 . In tegenstelling tot de anderen, was ze een vrouw. Als een van de weinige vrouwelijke farao’s in de duizenden jaren oude Egyptische geschiedenis, erfde Hatsjepsoet haar heerschappij niet zoals een man dat zou doen – alleen zonen mochten hun vader opvolgen. Toen haar vader, koning Thoetmosis I, zonder zonen stierf, trouwde Hatsjepsoet met haar halfbroer Thoetmosis II om hem te helpen farao te worden. Toen hij stierf, werd zijn zoon – Hatsjepsoet’s stiefzoon – farao, ook al was hij pas drie jaar oud 👶🏼. Hatsjepsoet regeerde in zijn naam, maar hij werd nog steeds beschouwd als de enige farao. Maar toen Thoetmosis III ongeveer acht jaar oud was, nam zij zelf de troon over en werd officieel zijn opvolger rond 1473 v. Chr. Sommige historici denken dat zij deze stap zette omdat anderen de troon wilden stelen, en zij wist dat als zij beiden farao waren, zij te machtig zouden zijn om omver te werpen. Hatsjepsoet en Thoetmosis III zouden de volgende 22 jaar samen als farao regeren 🤴🏼👸🏼 . Zij wordt beschouwd als een van de grootste farao’s van Egypte, man of vrouw, en bracht grote rijkdom 🤑 en kunstzinnigheid naar haar land. Zij sponsorde een van de meest succesvolle handelsexpedities van Egypte en bracht goud, ebbenhout 🪵 en wierook mee uit een gebied genaamd “Punt” (waarschijnlijk het huidige Eritrea, een land in Afrika). Ze stelde haar erfenis veilig door bouwwerken te bouwen 🔨 die er nu nog steeds staan. Ze bouwde twee honderd meter hoge obelisken bij het grote tempelcomplex van Karnak. En ze bouwde de mortuariumtempel van Deir el Bahri, een bouwwerk met meerdere verdiepingen zuilen ervoor, waar ze uiteindelijk begraven zou worden. 🏛️ Hatsjepsoet werd meestal gebeeldhouwd of getekend als een man 👨🏼 , compleet met spieren en een baard, zoals de artistieke traditie voor farao’s was. Maar historici wisten de waarheid: zij zorgde er altijd voor dat de kunst een verwijzing naar haar vrouwzijn bevatte, zoals “Dochter van Re” of “Zijne Majesteit, zijzelf”. Toen zij in 1458 voor Christus stierf, zou Egypte pas over 1400 jaar, toen Cleopatra de troon besteeg, een zo machtige vrouwelijke heerser zien.

Na dit bezoek reden we terug naar de boot (medereizigers kwamen nog tegen Vees zeggen dat hun advies is dat hij mij zeker niet moest verkopen 😂) en zijn we na de lunch gaan varen! 🚤 De rest van de middag lekker gerelaxed op het dek met een leesboek, puzzelboek, Egyptisch boekje en lekker koud drinken. Morgen varen we nog wat verder en brengen we een bezoek een de tempel van Kom Ombo 🏛️. Wij gaan lekker dineren op het bovendek, tot morgen 👋🏼.

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.